Genel bilgi

Types of

Şiddeti arttırıcı faktörler

Tedavi

Vaka raporları

Kullanıcı Anketi
 Go!
EnglishDeutschEspañolFrançaisPortuguêsRussianTurkey

Tipik histopatolojik bulgular nelerdir?

Histopatolojik bulgular hastalığın evresine göre değişkenlik göstermektedir, genellikle tanı amaçlı değillerdir ve diğer kronik deri hastalıklarına benzeyebilirler. Güneşten zarar görmüş deri rosacea hastalarında en fazla göze çarpan durum olduğu için ciddi elastoz sabit bir özelliktir. Rosaceadaki papüllerin sarkoidoz veya lupus vulgarisi taklit edebilen granülomatöz bir görünümü olabilir.

Evre I:
Rosaceanın erken evrelerinde temel özellikler hafif ödem, ektatik venüller ve dermiste hafif nonspesifik perivasküler lenfositik infiltrattır. Elastik dokunun hafif hiperplazisi ile ilişkilidir ve elastoliz görülebilir ( kıvrımlanmış ve kalınlaşmış elastik liflerin artması).

Evre II:
Daha sonra oluşan lezyonlar değişken sayıda plazma hücresi ve dev hücreler ile lenfositler ve histiyositlerden oluşan dermisin perivasküler ve perifoliküler infiltrasyonunun ilerlemesini göstermektedir. Foliküler ve perifoliküler püstüller ile akut follikulit ve saç folikülünün tahribi gözlenebilir. Damarlar kalınlaşır ve büyük oranda genişler. Elastöz artmıştır.

Evre III:
Rosaceanın III. Evresi bağ dokunun yaygın şekilde genişlemesi ile karakterize olmaktadır. Sebasöz bezleri artmış ve folikül kanalları genişlemiştir ve keratinöz kalıntı içermektedir. Epiteliyalize olmuş tüneller hiperplastik dokuyu zayıflatır. Demodex folliculorum maytların pilosebasöz foliküllerini yoğun bir şekilde barındırdıkları görülebilir.



DermIS.net Uni Heidelberg